Wednesday, February 6, 2013

MEDAN, INDONESIA

Salam sejahtera....

Kali ini, saya ingin bercerita tentang Medan, Indonesia... Setelah beberapa lama berangan-angan nak berjalan-jalan ke nagara jiran ini, dapatlah saya, suami dan kawan rapat kami, Kak Izzah dan Abg Edy terbang ke Medan. Bukan apa, saya cuma rancang untuk percutian ringkas sambil bershopping.. Tambahan pula Kak Izzah dan Abang Edy ada dua orang cahayamata, Dina dan Keira, so, saya risau kalau kanak-kanak riang ini boring dalam kapalterbang.. kalau destinasi yang berjam-jam nanti, risau jugak tentang si kenit ni.. Lagipun ini kali pertama kakak dan abang angkat saya ni naik flight, so, saya try and error saja ke tempat yang tak mengambil masa panjang untuk sampai... Yang penting, passport saya di"chop"... bertambah lagi koleksi stamp imigresen... Heheh...

Apa yang seronok tentang Medan? Ermm...saya rasa, mestilah "SHOPPING"...Walaupun tak semurah Jakarta, Bandung dan lain-lain... saya rasa di sini banyak benda yang boleh saya beli. Saya tak beli banyak barang, sekadar ole-ole khas Medan, Kuih Bika Ambon dan kain pelekat PINK untuk dibuat seragam masa adik lelaki saya kahwin nanti. Saya shopping barang-barang di Pasar Ikan... Jangan pelik pulak, nama tempat ni PASAR IKAN..tapi tak adapun ikan dijual. Baju, telekung, sejadah, kain lace, kain shantung (silk) murah-murah. Sampai rambang mata dibuatnya. Saya bukan jenis suka beli kain, tapi Kak Izah sibuk borong kain shantung. Cantik dan murah.. Sampaikan bila Kak Izah balik ke Malaysia, cerita pada kawan-kawan dia, terus booking tiket nak ke Medan.. Nampaknya kak Izah jadi tour guide la nanti...

DINA DAN QHAIRA

Hotel yang kami inap amatlah selesa. Pada mulanya, si pemandu teksi memperkatakan perkara yang kurang baik tentang HOTEL GRAND SAKURA ni, hampir-hampir saya menukar hotel. Memandangkan pembayaran penuh telah dibuat, saya meneruskan niat saya untuk tinggal di hotel tersebut. Alangkah leganya hati saya apabila melihat lobi hotel tersebut. Ternya, kata-kata pemandu teksi tu hanya penipuan semata-mata. Bila difikirkan, mungkin dia cuma nak bawa kami ke hotel yang membolehkan mereka mendapat komisyen. Jika anda ke Medan, bolehlah , menginap di hotel ini.


SATAY KERANG


SHOPPING TELEKUNG

Malam pertama, kami pergi ke Merdeka Walk untuk besiar-siar mendapatkan idea.. Bukan apa, ini kali pertama, tak dapat kami bayangkan macamana rupa Medan ni.. Sambil-sambil bersiar-siar, dapatlah kami menikmati makan malam di mall yang terdapat di sini.

Selain shopping, saya ke Istana Maimoon.. berangan-angan nak jadi Raja dan Permaisuri.. Di sana ada sewaan costume dan saya dan suami berangan-angan nak jadi Raja Palembang... hahaha agaknyer ada daulat, sehinggakan istana lama tu TER BLACKOUT"..nasib baik kamera ada flash... kalau tidak, mesti suami saya yang hitam manis tu tak kelihatan di dalam gambar...hehe

Hari seterusnya, saya menyewa kereta untuk ke Berastagi dan Danau Toba... Uish...memang jauh perjalanan kami. Pada mulanya, saya rancang nak bermalam di sana...tapi bila sampai di sana, nak dapatkan gerai yakin HALAL pun agak sukar... so, saya sekeluarga ubah fikiran untuk tidak bermalam. Kami cuma ke Pulau Samosir dengan menaiki feri/bot kecil. Memang luas pemandangan tasik Danau Toba. Memang agak seram jika kita lihat suasana tasik gunung berapi ni... Saya ni memang tak pandai berenang, macam-macam yang saya fikirkan kalau saya terjatuh ke dalam tasik ni...

Pulau Samosir ni luas. Tapi saya berjalan-jalan di sekitar jeti sahaja. Banyak barangan cenderahati yang ada. Paling seronok, bila dapat tengok pertunjukan boneka Si Jale-jale...Ini adalah lagenda masyarakat asli di sini.  Sambil menari, patung tu bergerak-gerak mengikut lagu. Selain itu, saya dapat tengok bentuk rumah tradisi lebih kurang seperti rumah minang.

Setelah membeli cenderahati, kami ambil keputusan untuk terus ke Berastagi. Suasana seperti Cameron Highland, tapi, Malaysia lagi best... Pembangunan dan kemudahan di Berastagi amat terhad. Kebersihan amatlah sederhana. Makanan dan minuman, saya cadangkan agar anda bawa makanan sendiri kerana tidak dijamin KEHALALAN makanan di sini. Tepuk dada, tanya iman...

Seharian berjalan-jalan ke Danau Toba dan Berastagi, kami meneruskan aktiviti membeli-belah telekung. Banyak kedai telekung di sini dan perlu ada tawar-menawar. Tips supaya anda tidak diganggu dengan pujukrayu peniaga di kaki lima ialah: NO EYECONTACT with them... Jangan mulakan pertanyaan harga barang... Jika anda bermula bertanya, mereka mula mengikut anda ke mana sahaja. Jika anda mula membeli barang yang pertama, mungkin anda akan menghabiskan duit anda kepada mereka sahaja. Memang agak zalim sebab anda perlu menyombongkan diri buat seketika. Bersabarlah. Inilah dugaan kalau melancong ke negara sedang membangun.

Hari terakhir, kami telah habiskan sisa-sia duit Rupiah yang ada. Perlu diingatkan, anda perlu asingkan sebanyak 75,000 Rupiah untuk membayar cukai di airport. Ini adalah bayaran wajib sebelum meninggalkan Indonesia.



MENAIKI KERETA KUDA
Selama 4 hari tiga malam cukup memberikan impak kepada kami semua. Jika ada kelapangan dan tiket Airasia yang murah, insyaa allah akan kami datang lagi ke sini. Teringat-ingat saya akan Jus Markisa dan jus terung belanda... tambahan pula, murtabak telur yang amatlah enak dimakan ketika panas.

Jika anda berpeluang ke Medan, jangan lupa mencuba makanan tradisi.. Rugi kalau tidak mencuba.

Jumpa lagi dalam entri yang akan datang. Saya akan menulis tentang:

1. PekanBaru (Indonesia)
2. Madrid (Sepanyol)
3. London 2013 
4. Paris 2013

Salam bahagia......... Enjoy! Retreat!...


HUSDHA

9 comments:

  1. Terima kasih atas info berguna ni!

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  3. Tgh duk taip medan n jmpa blog ni..pastu tgok gmbr mcm muka akak...rupanya betul lah akak..hehe

    ReplyDelete
  4. kak nak tanya skit...xrushing ke buat danau toba & berastagi dlm sehari?akak pakai supir ke taxi je?dah tempah siap ke sampai sana baru cari?

    ReplyDelete
  5. Sambil2 blogwalking...
    Mintak izin tuan tanah promote kat sini..

    Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya dari Herry Cuti Bajet Medan menyediakan Pakej percutian bajet ke Medan, Indonesia dengan harga yang sangat bajet tapi selesa dan menyenangkan. Pakej termasuk semua, anda hanya perlu bawa duit untuk shopping. Tidak risau lagi kos tambahan. Pergi ramai boleh dapat RM290 je. Hubungi:

    Facebook: Herry Cuti Bajet Medan
    Instagram: herry_tour_medan
    Email: herrycutibajetmedan@gmail.com
    Call/WhatsApp: ID:+62 813 9788 0156 (Herry)
    MY:+6013 4618637 (Ina)

    ReplyDelete
  6. 4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
    (1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
    --------------------------------------------------------------------
    DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
    Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
    After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
    Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

    DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
    After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
    After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





    Thanks /Regards

    HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +6282160211106 Email : hamzahsaragih@ymail.com
    Web : http://hamzahsaragih.blogspot.com facebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah Saragih

    ReplyDelete
  7. salam, kami ada menyediakan ground pakej ke Medan, Indonesia dengan harga yang sangat puas hati. In shaa Allah servis yang terbaik kami berikan untuk anda ^_^
    Instagram : @percutianbajet
    Whatsapp/sms Only: 6012-6047593

    ReplyDelete
  8. salam, kami ada menyediakan ground pakej ke Medan, Indonesia dengan harga yang sangat puas hati. In shaa Allah servis yang terbaik kami berikan untuk anda ^_^
    Instagram : @percutianbajet
    Whatsapp/sms Only: 6012-6047593

    ReplyDelete