Tuesday, August 28, 2012

ISTANBUL



ISTANBUL... KAMI DATANG...

PART 1




Hai.. Lama saya tak update blog ni. Bukan apa, saya agak sibuk kebelakangan ni. Adik-adik nak bertunang, kerja-keja pejabat, nak mengajar.. erm..aktiviti dengan para pelajar... Ha, pastu bulan Ramadhan, pastu nak Aidilfitri, buat kuih dan macam-macam..

Bulan Jun 2012, saya berkesempatan ke Istanbul, Turkey.. Alhamdulilllah, tercapai hasrat nak jengah tanah yang ada 2 benua ni.. Benua Eropah dan Benua Asia. Dulu, sebelum jejak kaki di sini, cuma berkesempatan tengok dalam tv je. Paling tidak pun tengok peta dunia je. Pelik... satu negara tapi berada di 2 benua. Alhamdulillah, sampai juga saya kat sana. Musim saya pegi ni musim summer.. so, cuma pakai t-shirt dan seluar je dah memadai.


Journey ke Istanbul ni sebenarnya dirancang secara tak sengaja. Macam biasa, saya mementingkan tour yang mudah, selesa dan murah. Penginapan, saya memilih hostel bajet sahaja yang terletak di Taksim. Istanbul ni terbahagi pada 2 benua. Pengangkutan awam amat menyenangkan. Lagi mudah dari Malaysia.


Sesiapa yang nak booking hostel ni boleh tengok link ni

http://www.hostels.com/hostels/istanbul/68-hostel/51158



Bilik ni untuk 4 orang. Ada juga untuk 2,4, atau 6 orang.
Saya tak mengambil agen untuk tour. Kebanyakkan saya tengok peta yang saya amik kat airport. Bila sebut Istanbul, saya rancang nak fokus pegi tempat popular saja, seperti Grand Bazaar, Spice Bazaar dan Majid Biru. Saya tak bawa banyak duit pun, sekadar nak makan dan beli souvenir saja. Saya gunakan sepenuhnya pengangkutan awam sahaja. Pengangkutan awam cuma 2 lira sahaja (RM5) sehala. Kalau tinggal di Hostel 68, tren cuma 50 meter sahaja dari hostel. Tapi, jika anda rancang nak tour, saya cadangkan anda naik cruise pada hari pertama, so anda ada gambaran tentang sepenuhnya tentang Istanbul. Kos naik cruise cuma 11 lira sahaja. Perjalanan cuma mengambil masa 1 jam 15 minit sahaja.




Bila anda naik cruise ni, angin yang bertiup dari selat Bosphorus ni agak sejuk walau musim panas. Jadi, anda kena bawa shawl untuk tutup badan anda. Sepanjang perjalanan ni amat seronok. Laut membiru dan angin yang bertiup, sambil menikmati pemandangan di sepanjang selat. Terdapat bangunan-bangunan lama yang terdiri daripada masjid, dan istana mewah sejak zaman Kamal Ataturk.

GRAND BAZAAR

Saya menjejaki Grand Bazaar ni pada hari kedua. Mudah saja, cuma ambil tren yang kosnya 2 lira, terus ke Grand Bazaar. Pintu masuk ke Grand Bazaar ni banyak, so anda mesti ingat pintu mana anda masuk. Nak pulak kalau anda dalam rombongan yang ramai. Anda perlu tau mana pintu masuk atau keluar serta meeting point kalau anda tersesat dengan ahli kumpulan. Difahamkan, jumlah kedai dalam baazar ni mencecah 4000 kedai, jadi, kalau dah nampak apa yang berkenan di hati, anda terus je buat tawar-menawar dan beli je. mana tau, kalau anda asyik tunggu tengok yang lain nanti, dah tak jumpa dah kedainya. Tapi, kalau diikutkan, kebanyakkan barangan kat sini bukan original made in turkey... hehe.. semuanya kena hati-hati, mana tau terkena barangan made in China ke, Thailand ke.. or Malaysia ke... heheh


Jom layan gambar di Grand Bazzar


Pintu masuk Grand Bazaar

Kedai-kedai di Grand Bazaar

Spice Bazaar

Spice bazaar merupakan pasar rempah ratus. Selain rempah ratus, terdapat manisan yang popular turki, baklava, dan turkish delight. Selain dari makanan tersebut, terdapat juga keju asli terjual di sana. Harga turkish delight tidak semahal mana, cuma sekilo 10 lira sahaja. Turkish delight yang dijual berkotak memang ditawarkan agak murah, tapi anda jangan tertipu, turkish delight, rasanya memang tak sama dengan yang dijual secara kilo.

Selain dari turkish delight, saya amat suka menikmati teh panas yang dihidang di dalam cawan comel. Rasanya seperti teh tawar di Malaysia, cuma yang unik, ia dihidang bersama gula kiub. Bentuk cawan teh yang cantik menyebabkan saya tidak melepaskan peluang mengambil gambar teh tersebut.




3 comments:

  1. As salam,
    boleh tolong bagi tour package contact. Saya pun teringin nak pergi sana.
    Zaiton - zaiton.ishak@gmail.com

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    RIKO ADRYANSYAH

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
    E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.com

    Wassalam

    ReplyDelete
  3. 4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
    (1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
    --------------------------------------------------------------------
    DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
    Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
    After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
    Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

    DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
    After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
    After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





    Thanks /Regards

    HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +6282160211106 Email : hamzahsaragih@ymail.com
    Web : http://hamzahsaragih.blogspot.com facebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah Saragih

    ReplyDelete