Thursday, January 12, 2012

Seoul, Korea (4-7 Julai 2011)

Salam sejahtera,

Pengembaraan seterusnya ialah, Seoul, Korea. Macam biasa, kami memilih Air Asia sebagai pengangkutan rasmi ke Seoul. Tiket yang kami beli menerusi laman sesawang Airasia.com yang cuma mengenakan tambang sebanyak RM330 per person. Alhamdulillah, kali ini, saya ke Korea seramai 4 orang. Saya, suami dan kawan baik saya, Puan Zairina dan suaminya, Encik Nick. Untuk pengetahuan semua, ketika kami login nak beli tiket, Puan Zai ni tak mengandung lagi.. Hihi, tapi, dah rezeki dari yang Esa, Puan Zai disahkan pregnant lebih kurang enam bulan sebelum berlepas. Pada mulanya saya agak keberatan nak bawa Puan Zairina ni menyertai saya dan suami. Tetapi, masa tarikh departure ke Incheon, Korea semakin hampir, Puan Zairina semakin mengukuh semangat untuk ke negara K-Pop. Mujur, suami Puan Zairina ni sporting... izinkan si isteri menatap negara tempat asal Super Junior...


KUL-ICN (4 Julai 2011)

Kami bertolak ke LCCT awal pagi dan penerbangan kami pada jam 1 tengahari. Penerbangan ke Incheon mengambil masa lebih kurang enam jam dan kami tiba di airport Incheon pada jam 7 malam. Suasana di Incheon sama seperti di KLIA. Alhamdulillah, setelah selesai urusan imigresen, kami mengambil bagasi dan terus ke kaunter pertanyaan untuk bertanyakan teksi ke Hongik University, di mana tempat penginapan yang telah kami tempah sejak awal lagi. Tempat penginapan kami ialah, MISO Guest House. Tempat ni amat bersih dan selesa. Pilihan bilik adalah seperti - Double, Triple atau 6 pax. Saya dan suami tekad memilih bilik untuk 3 orang kerana harga dicaj mengikut individu. Penginapan selama 3 malam cuma dikenakan sebanyak RM400 sahaja. Untuk menempah, anda boleh ke website Miso Guest House di

http://www.hostels.com/hostels/seoul/miso-guesthouse-&-hostel/48740




Di hadapan MISO Guest House

Miso Guesthouse and Hostel

2F, 11-1 29 Dagil
Wawoosan-Ro, Mapo-Gu, Seoul

Seoul

121-836

South Korea


Keadaan ruang tamu di Miso Guesthouse

Bagi yang kali pertama mengunjungi ke Seoul, dinasihatkan agar anda menaiki teksi yang disediakan di airport jika penerbangan anda tiba lewat malam. Tetapi jika anda faham tentang sitem subway atau coach, anda bolehlah terus menaiki train terus ke Hongik University. Untuk tiba di Miso Guest House ni sebenarnya tidaklah sesukar mana, tetapi lorong kecil agak mengelirukan bagi pengunjung kali pertama. Mujur kami menaiki teksi yang betul. Bayarannya sekitar RM 150 satu teksi, perjalalan dari Incheon ke Miso Guest House yang mengambil masa lebihkurang 45 minit. Rasanya seperti jarak antara KL Sentral ke KLIA sahaja. Untuk pengetahuan semua, Incheon merupakan pulau berasingan yang berpisah dengan Tanah besar. Banyak jambatan yang menghubungkan dua buah tempat ini.

Kami tiba di Miso Guesthouse sekitar jam 11 malam. Sewaktu perjalanan, kami dapati di Seoul banyak pasar malam yang mejual pelbagai barangan. Terdapat pelbagai makanan yang dijual seperti mi, kimchi dan makanan lain yang saya kurang pasti namanya (maklumlah, ia ditulis dalam bahasa Korea, jadi saya pun tak tau macamana nak sebut)

Ni antara makanan yang sempat saya buat photoshoot:



Tak tau namanya, tapi rasanya macam sayur celup tepung




Jumpa lagi dalam entry akan datang: Bagaimana nak ke Nami Island by train (Mudah dan Murah)


Enjoy. Retreat. Do it yourself!

Husdha

1 comment:

  1. 4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
    (1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
    --------------------------------------------------------------------
    DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
    Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
    After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
    Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

    DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
    After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
    After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





    Thanks /Regards

    HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +6282160211106 Email : hamzahsaragih@ymail.com
    Web : http://hamzahsaragih.blogspot.com facebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah Saragih

    ReplyDelete