Monday, February 7, 2011

D.I.Y Travel- Sabah


Salam sejahtera..

Rakan-rakan blogger pernah ke Sabah dengan tiket pergi balik RM 32.00? Terkejut? Hahah.. Ini adalah kenyataan .. Tak percaya? Mari tengok tiket ni... (AirAsia.com, Penerbangan tambang murah- Terima Kasih)




Purata untuk seorang ialah RM32.00 sahaja. Returned ticket!

Kali ni saya nak kongsi budget travel bagi kawan saya yang membawa famili ( suami, isteri dan dua anak- 3 tahun dan setahun) Yang bestnya, kawan saya yang bernama MIMI, hanya membawa 2 beg galas dan satu beg bimbit dalam trip kali ni.. Hahah , memang dia ni terer la membajetkan kepenggunaan baju-baju anak-anak dia.. Yang paling best ialah, semua pampers, baju, seluar, susu, botol susu dan semua kelengkapan dapat dimuatkan dalam beg galas

(mcm






beg sekolah).. memang saya tabik spring la kat ibu MIMI nih..


Ok, kita tengok bajet Puan MIMI ni...

1. MINYAK

RM30

2. TOL (KAD HILANG)

RM49.90

3. SARAPAN PAGI TAKE AWAY( BISKUT& AIR KOTAK)

RM11.50

4. GULA-GULA MIRA

SURAT KHABAR

RM1.50

RM1.20

5. MAKAN TENGAHARI TAKE AWAY (2 XNASI GORENG& AIR SIRAP & TEH AIS

RM13.00

6. OLE2 (KEROPOK,KUIH)-KUDAT

RM32.00

7. MAKAN MALAM DI KUDAT(2 XNASI GORENG AYAM, 1 X NASI PAPRIK, 3 MILO AIS)

RM18.00

8. KFC (DINNER PLATE/WEDGES)LUPA HARGA

RM18.00

9. SARAPAN PAGI DI KUDAT (3 XROTI CANAI TELUR, 2XTEH 3 LAYER,1 TEH TARIK, 1 MILO

RM13.00(NI X BRAPE SURE HARGA NYA)

10. OLE2 ( 12 XGELANG TANGAN LELAKI, 3 GELANG TANGAN PEREMPUAN, 4 X T-SHIRT, 2 EKOR ORG UTAN, 8X KEY CHAIN

RM122

11. TIKET MASUK GUNUNG KINABALU

RM6

12. MAKAN TENGAHARI DI AREA GUNUNG KINABALU (NABALU I THINK)

(1 XNASI GORENG AYAM, 1X NASI GORENG KAMPUNG, 1 X NASI PUTIH, 1 X SUP DAGING, 1 X MILO AIS, 1 X KOPI JANTAN, 6 X KEPAK AYAM

RM25.20

13. LIGHT SNACK (OTW BALIK KK)

RM15.00

14. MAKAN MALAM (BELAKANG PASAR PHILIPHINE-SEAFOOD ITEM)

(2 XKETAM, 5X UDANG(MEDIUM), 5 X SOTONG( MEDIUM) 1X NASI PUTIH,2X MILO AIS, 1X TEH O AIS

RM52

15. MAINAN AMIRA & AIN

RM3

16. AIR MINERAL

RM2.00

17. SARAPAN PAGI (2 X ROTI CANAI TELUR, 1 X ROTI CANAI BIASA, 3 X MILO AIS)

RM 12.00

18. LIGHT SNACK ( ROTI,3X AIR TIN, 2 X JAJAN,GORENG PISANG)

RM10.50

19. TIKET NAIK FERI KE PULAU SAPI & SATU LAGI PULAU LUPA NAMA (SEWA PERALATAN SNORKELLING)

RM54

20. MAINAN AMIRA & AIN( PELAMPUNG DAN PENYODOK

RM24

21. CUKAI ( 2X RM7)

RM14

22. TIKET MASUK PULAU SAPI

RM6

23. MAKAN TENGAHARI DI KK( NASI PUTI+AYAM+IKAN BAKAR + SAYUR CAMPUR, NASI KOSONG+ AYAM+TEH O AIS+MILO AIS+SIRAP AIS

RM18

24. AIS KRIM AMIRA & AIN

RM2.50

25. OLE2( 3X TASBIH,17 JENIS GELANG, 2 HANDMADE GELANG)

RM94

26. GULA2 AMIRA & AIN(AIRPORT)

RM6

27. TEKSI DARI LCCT KE BANTING

RM52.50

28. TOL

RM5.20

29. Extra key chain

RM15.00

30. BILIK KIDAT

RM56

31. BILIK TUNE

RM34

32. TIKE FLIGHT

RM156

TOTAL

RM1079.50


Itu semua bajet yang Puan Mimi ni kira dari dia bertolak dari rumah dia di Puncak Alam sehingga dia kembali di LCCT.. Baca..Tenung... Fikir2kan yer..


Makan, Penginapan dan Tour




Tip of Borneo

Hari pertama, setelah 'touch down' di Terminal 2 di KK, saya dan ahli-ahli rombongan seramai 13 orang, terus mengambil van sewa dari AuraBiru services, yang berkadar RM350 sehari. Oleh kerana kami dalam kumpulan yang besar, so, saya memilih van supaya pergerakan kami seiring dan sejalan. Jika trip tahun lepas di Kuching lami menyewa dua buah kereta, tetapi di Sabah saya tidak berani berbuat demikian kerana di Sabah, jarak tempat yang ingin kami lawati memang berjauhan. Sebagai contoh, jarak antara KK ke Kudat ialah 5 jam perjalanan, Kundasang ke KK lebih kurang dua jam perjalanan. Jika dua buah kereta, kos minyak amat tinggi. Mujur juga Nissan Urvan yang kami sewa ni jimat minyak.. Untuk kos 34 hari, kos minyak hanya RM300 sahaja.. Itupun pelbagai tempat kami pergi, seperti Kudat, Kundasang, Ranau, Poring, Kota Belut, Jambatan Tamparuli, KK, dan banyak lagi.



Tune Hotel-1 Borneo KK

Itu adalah cerita pasal pengangkutan, so saya ceritakan pasal tempat penginapan pulak... Hari pertama, disebabkan kami terus ke Kudat, kami memilih hotel bajet yang memang memenuhi keperluan kami. Hotel Kinabalu namanya. Kat sini, hotelnya biasa-biasa saja, tetapi yang saya teruja ialah, kemudahan wi fi kat hotel ni amat laju.. Heheh, saya suka ber internet, so, saya amat berpuas hati dengan hotel ni. Tempat tidur selesa, bersih dan yang penting ada siaran ASTRO yer.. termasuk dalam pakej harga bilik iaitu RM56 semalam.. Murah tak? Itu untuk bilik twin atau standard.. Kami menyewa 5 bilik. Memang servis baik dan kakitangan amat murah hati dan ramah.


Tempat Makan

Kami memilih tempat makan yang BUKAN EXOTIC yer.. Maksudnya saya memilih tempat makan yang biasa-biasa saja.. saya ceritakan secara ringkas perihal tempat makan di Sabah yang telah saya pergi...

1. Terminal Tom Yam ( Kudat)
2. TLC (Tanjung Lipat Corner KK)

No comments:

Post a Comment